Reklama
 
Blog | Aleš Tůma

A vítězem voleb je … Turd Sandwich!

Většinu v americké sněmovně reprezentantů získali demokrati... soudě podle mediální pozornosti věnované volbám jde o událost pangalaktického významu. Nejspíš je to ale jen přesun z bláta do louže... Nelíbí se vám strana, která chce velkou vládu? Hmm, máme pro vás řešení, zvolte jinou stranu, která chce velkou vládu.

Rozdíl je pouze v motivacích. Republikánský prezident zatíná rekordní rozpočtové sekery ve jménu světového policajtování, demokrati zas chtějí dělat policajta – či spíš chůvu – vlastnímu obyvatelstvu. Račte si vybrat! Cože? Že chcete minimální vládu? To se budete muset poohlédnout jinde…

Osobně doporučuji spíš než volby sledovat South Park. Tam je to prostě všechno.

K volbám se vztahuje epizoda Douche and Turd z osmé sezóny (2004). V ní si školáci mají vybrat nového maskota. (Militantním ochráncům zvířat se nelíbí, že školní sportovci mají jako maskota krávu.) To by ale nebyli Kenny, Cartman a spol., aby nevyrobili nějaký skandál. Z legrace nominují na maskota "sendvič z hovínek" a, ehm, obří irigátor. Začíná lítý souboj parodující prezidentskou kampaň z roku 2004 i volby obecně.

Reklama

Stan jako jediný ze čtveřice hlavních hridnů nechce volit, čímž na sebe ale přivolá hněv celého městečka. Nakonec je z města vyhnán, a to do doby, než uzná, že volit je důležité. Po jistých peripetiích se vrací, aby volil sendvič z hovínka, smířen s tím, že podobně si bude muset vybírat vždycky. Volby vyhraje v poměru 1410 ku 36 klystýr.

Stan shledává, že na jeho hlasu vůbec nezáleželo.

Tatínek ho ale poučí, že na jeho hlasu záleží vždycky, i když jeho strana prohrála. Pak se ukáže, že ochránce zvířat povraždil rapper, kterému zničili kožich. Maskotem může zůstat stará dobrá kráva. Takže na Stanově hlasu opravdu nezáleželo. End. Ať žije demokracie.

Navrhuji, aby se South Park pouštěl dětem ve vlastivědě a občanské výchově – žádný učitel jim podstatu demokratických voleb nevysvětlí lépe!:)

South Park je vůbec pozoruhodný seriál. Jeho autoři Matt Stone a Trey Parker o sobě tvrdí že jsou liberálové (libertarians) – a někdy je to na seriálu sakra vidět. Zvlášť novější série jsou prošpikované narážkami a parodiemi na americkou politiku, společnost i ekonomické problémy. Ve skutečných USA panuje obava z Mexikánů, kteří berou Američanům práci – obyvatelům South Parku v jednom díle berou práci lidé přicházející časovým portálem z budoucnosti (a zatímco skutečné USA opevňují jižní hranici, obyvatelé South Parku se imigrantů zbaví originálně: hromadnou homosexuální souloží… žádné děti = žádná budoucnost = žádní imigranti). Hned dvě epizody (Two Days Before The Day After Tomorrow a ManBearPig) si zase střílí z Ala Gora a strachu z globálního oteplování.

Celou epizodu Douche and Turd můžete shlédnout na YouTube, tedy dokud jí nesmažou pro porušení copyrightu. Enjoy! P.S. černoši na obrázku jsou samozřejmě rappeři, jejichž song Vote or Die v epizodě zazní a můžete si jej stáhnout (wav, 4MB).


Vote or die motherfucker
Motherfucker vote or die
Rock the vote or else I’m gonna stick a knife through your eye
Democracy is founded on one simple rule
Get out there and vote or I will motherfucking kill you…

P.P.S.: příště už sepíšu nějaký serióznější post;)