Reklama
 
Blog | Aleš Tůma

Mišmaš všedních šíleností

Paragraf č. 20875 Jednotného trestního zákoníku: (1) Elektrošoky jsou důležitou humánní metodou snižování kriminality. (2) Elektrošoků bude použito zvláště proti (a) těhotným ženám nebo dětem snažícím se vybrat úspory z banky v situaci finanční krize; (b) osobám, které vyhlásí nezávislý stát; (c) daňovým poplatníkům při podání daňového přiznání - preventivně; (d) daňovým poplatníkům při nepodání daňového přiznání.

Dnes jen několik nesouvislých postřehů o aktuálních šílenostech ze světa:)

Halt, Geheime Steuerpolizei!!!

Němci provádějí masový zátah na bohatce, kteří se nechtějí o svoje eura dělit z finančním úřadem. Pikantní na tom je, že vláda tak činí za pomoci dat ukradených z lichtenštejnské banky. Ehm, uhm … neměli by v první řadě zabásnout toho, kdo ta data ukradl, a ne mu za ně ještě platit tučné sumy ze státní pokladny?

Reklama

Chráníme vaše peněženky

Švanda s chechtáky je i Británii, pro změnu kvůli znárodnění banky Northern Rock. Ta se už delší dobu potácí v problémech. Loni v září jí dokonce obléhali klienti znepokojení tím, kam že to u všech čertů investovala jejich vklady.

Ironií je, že kdekdo lavinu průšvihů bank (a nejen bank) připisuje selhání trhu či nedostatečné regulaci.

Vtip je v tom, že sebedokonalejší regulace bank podobným věcem sotva zabrání. Je absurdní mluvit o selhání trhu, když současný peněžní a bankovní systém v čele s centrální bankou historicky vznikl v podstatě jako státem schválený podfuk.

V učebnicích se sice dočtete, že od dob, kdy králové šidili poddané mj. zlehčováním mincí, uplynulo mnoho vody, dneska je úplně jiná situace, dnešní centrální bankéři se poučili z předchozích nezdarů, a tak dále a tak podobně… ale jak je vidět v USA , s tím poučením to nebude zas tak horké.

Zkrátka, bankovní paniky a financování války tiskem peněz nás patrně budou provázet i ve 21. století, tak jako nás provázely ve století 20., 19., 18., 17., 16., 15., 14., a tak dále, až někam do starověkého Řecka.

Drobný rozdíl je, že dnes bankéři mohou přijít o licenci, kdežto ve středověku, pokud nebyli schopni vyplatit vklady, mohli přijít … o hlavu.

Děláme to pro děti

Další šílenost přichází z Orwellovy vlasti, a proto jí zakládám rubriku Big Brother News. (Zkráceně BBN, aneb CNN se může jít zahrabat).

Britská policie dostala povolení používat elektrické zbraně, takzvané tasery, i na děti, přestože zásah (nejen) u nich může vyvolat srdeční záchvat. Vědci také dostali za úkol na počítači nasimulovat účinek zásahu na těhotné ženy…

No bylo načase. Jak známo, 8 z 10 posledních teroristických útoků provedly těhotné ženy, zbývající dva pak žáci základní školy.

Kde tohle skončí

No a poslední horská zpráva těchto dnů: Kosovo nám vyhlásilo nezávislost. Staronový prezident Klaus ve shodě s ČSSD vyslovil obavu, že z toho budou problémy.

Což o to, možné to je. Ale pokud se Klaus hlásí k liberalismu, měl by považovat nad otázkou, proč by Srbové měli mít právo kecat do života Kosovským Albáncům.

Pravda, situaci nám ještě víc komplikují Srbové žijící v Kosovu. Ale to na oné základní otázce nic nemění, jenom ji to posouvá o úroveň níže.

A kam až takový postup otázek vede…? Modří už vědí…?