Reklama
 
Blog | Aleš Tůma

Poplatky z tiskáren? Co na to výrobci?

O nově schváleném výpalném z optických médií, tiskáren, disků, atd. atd. už tady blogli jiní, tak jen taková poznámka... Podle zanícených antiglobalistů žijeme ve světě, kde jsou vlády jen loutkami, které ovládají nadnárodní korporace. Jak je tedy možné, že nové poplatky prošly? Vždyť výrobci kancelářské elektroniky nejsou žádné malé firmičky (Hewlett-Packard, Canon, Epson...). Zdá se, že na soudruhy z OSA a ministerstva kultury jsou ti zlotřilí nadnárodní kapitalisté krátcí.

Nebo že by zkrátka byli jen méně zlotřilí než nahrávací firmy? Snahy zpřísňovat ochranu duševního vlastnictví ostatně probíhají v moha zemích. Před německým Bundestagem se před pár dny sešli lidé protestující proti návrhu zakázat kopírování hudebních nosičů pro vlastní potřebu. O zpřísnění copyrightového zákona se uvažuje i v Austálii:


"Rodina, která si udělá piknik na místě sloužícím k veřejné zábavě (například v zoo), a bude zpívat "Happy Birthday" tak, že to budou moci slyšet ostatní, riskuje, že bude vyzvána k zaplacení až 1320 AUD za porušení copyrightu. Pokud si to natočí, hrozí jim další pokuta… A když půjdou domů a nahrají svůj klip na internet, kde bude přístupný dalším lidem, riskují dalších 1320$ za ilegální distribuci. To je celkem 3960 dolarů…"

O tom, že důsledné uplatňování legislativy na ochranu duševního vlastnictví připomíná argumenty "reductio ad absurdum", jsem tu už psal. Můžeme se jen bát okamžiku, kdy budou zákonodárci skutečně důslední, a bez mkrnutí oka a bez jediného zamyšlení zdaní kromě vypalovaček a disků i tužku a papír.

A vůbec. OKAMŽITĚ ZAPOMEŇTE, ŽE JSTE TENTO PŘÍSPĚVEK ČETLI. POKUD TAK NEUČINÍTE, ZAŽALUJI VÁS ZA NARUŠENÍ MÉHO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ. NEMÁTE PRÁVO UDRŽOVAT VE SVOJÍ HLAVĚ ILEGÁLNÍ KOPII MÉHO ČLÁNKU. ZA KAŽDOU CITACI STANOVUJI POPLATEK 5 KČ.

Reklama