Reklama
 
Blog | Aleš Tůma

Tento blog porušuje pravidla

Hodlám tu totiž vytrvale poškozovat dobré jméno socialistů všech barev a příchutí, a poškozování něčího dobrého jména kodex bloggera na respekt.cz zakazuje. Dobře, dobře, konec dezinformací - činit tak za pomoci věcných argumentů je dovoleno. Jak tedy začít? Snad malým představením sebe sama.

Na svět jsem přišel v roce 1983, a momentálně už drahně let dlím na VŠE v Praze (hlavní obor Mezinárodní obchod). Jsem tedy mladý naivní ekonom, případně mladý naivní liberál, chcete-li.

Až dosud jsem si v poklidu psal svůj malý blog s maximálně několika desítkami čtenářů denně, když přišla pozvánka na Respekt.cz. Pýchou nad tím, že se zařadím mezi bloggerskou elitu, jsem se dmul jen chviličku. Pak nastoupily úvahy co sem vlastně psát, a taky co udělat se starou stránkou (má smysl udržovat dva blogy?). Každopádně tu budu pokračovat zhruba ve stejném duchu jako dosud. To jest komentovat aktuální události z pohledu liberála a ekonoma studenta ekonomie. Nevím ale, jestli to psaní bude stejně bezstarostné – ze značky Respekt mám respekt:)

Rozhodně nehodlám měnit nic na tom, že blog pro mně není způsobem, jak chrlit do světa svoje pocity, fotky svých idolů či vogonskou poezii. S výjimkou tohoto příspěvku se nehodlám věnovat ani meta-blogování, tedy blogování o blogování:)

Reklama

Kouzlo blogování osobně vidím ve specializaci – najít si jedno pole zájmu, ve kterém mám ekonomicky řečeno komparativní výhodu, do něj se zažrat a vybudovat si publikum naladěné na stejnou vlnu. Myšlenka o specializaci mi taky připomíná stesky (tuším) Karla Hvížďaly, že u nás chybí jakýsi veřejnoprávní deník, který by udržoval patřičnou kvalitu zpravodajství. Ale k čemu mi je veřejnoprávní (tedy státní) zpravodajství například právě z ekonomiky, když si můžu denně přečíst zápisníky desítek skvělých ekonomů?

Blogování je taky způsob, jak se učit. Nejdřív musím načerpat inspiraci a znalosti, abych se pak o ně mohl podělit se čtenáři. Nutno dodat, že jsem teprve na začátku onoho intelektuálního dobrodružství, jaké představuje studium ekonomie a liberalismu.

A v neposlední řadě se snažím čtenáře alespoň nahlodat v přesvědčení, že v té či oné oblasti nutně potřebujeme k životu stát. Doufám, že nahlodám i vás.