Reklama
 
Blog | Aleš Tůma

EU kontra Microsoft

Nemám ve zvyku reagovat na příspěvky spolubloggerů novým příspěvkem, ale projednou mi to nedalo... Na Microsoft mi nešahejte.

"Můžeme namítnout, co je Komisi po tom, co si dává soukromá firma do svého operačního systému za programy," píše pan Podaný. Pod to se klidně podepíšu. Bohužel tím jeho příspěvek o antimonopolních sporech s Microsoftem nekončí.

Není sporu, že Microsoft na trhu operačních systémů pro PC dominuje. Proč by to ale mělo být špatné? Proto, že si to myslí Evropská komise?

O významu slova monopol se můžeme přít, ale to je je prý "tak všechno, co s tím můžeme dělat". Jenže ten význam je ve skutečnosti pro celou diskuzi zásadní.

Reklama

Definice monopolu jako firmy, která daný trh "ovládá", má mouchy. Nikde není napsáno, že MS bude mít 98% do alelůja. Přesnější je říct, že monopol je firma s výsadním (tj. státem daným) právem působit v určitém odvětví. A přesně to Microsoft není.

To, že první definice je neudržitelná, je ostatně vidět i v Podaného příspěvku… na jednu stranu má MS "monopol", na druhou stranu něco dělá "z obavy před konkurencí". A přesně o to jde: Microsoft ví, že když zaváhá, konkurence ho sežere.

Že firma může svého postavení "zneužít", aby "ukrojila z koláče" dalším konkurentům v dalších softwarových odvětvích, nemění nic na tom, že tak může učinit, jenom pokud to budou zákazníci chtít.

Budeme snad Starou frontu nutit, aby do svého nového časopisu nechala psát redaktory Hospodských novin? Frontě totiž její postavení na trhu novin nepochybně pomáhá, když se rozhodne rozjet nový časopis. A co autodíly? Co když si do auta chceme dát hezčí, konkurenční sedačky (volant, rádio, kola), a ony nepasují? To poškozuje výrobce konkurenčních dílů! Pošleme na automobilku Evropskou komisi?

Mimochodem, jen tak pro ilustraci: Microsoft uvádí, že zájem o nařízené Windows XP "N" byl mizivý – 0,005 procenta evropských tržeb za WXP.

MS se nám roztahuje i na trhu hudby s DRM. Tady se ovšem ukazuje, že vymezení "monopolu" stojí a padá s vymezením "relevantního trhu". Stejně jako v oblasti www serverů, i tady má MS ve skutečnosti dost silnou konkurenci. Nejenže existují DRM formáty od Apple, Sony atd., DRM je v podstatě jen obchodní model, kterému obrovsky konkuruje hudba prodávaná bez DRM.

Panu Podanému se nelíbí, že si nemůže u velkého českého obchodu koupit hudbu bez MS DRM. To je nepochybně patálie. Ale existuje snad něco jako nezadatelné lidské právo koupit si hudbu ve formátu BŽ od dodavatele FŇ?

Až začne vláda požadovat, aby formuláře byly podávány výhradně elektronicky ve formátu MS FŇ podepsaném certifikátem MS BŽ, budu první, kdo bude protestovat.

P.S. na odlehčení: video "Billův poslední den v práci" se IMHO docela povedlo. Jenom si mohl odpustit Hillary a Obamu.


P.P.S.: jsem už delší dobu spokojeným uživatelem Linuxu. Původně jsem to v článku nepsal, a čekal, kdy mě v diskuzi někdo obviní že píšu v žoldu MS… to se sice nestalo, ale někteří diskutující klesli ještě hlouběji:))