Reklama
 
Blog | Aleš Tůma

Housková krize prozatím zažehnána

Ústí nad Labem, 7. září 2006 / Ústecký Hejtman Jiří Šulc dnes podepsal dočasné smlouvy s pekárnami, které mají v kraji zajistit dostatek housek. Zmírnila se tak krize, která začala, když kraj vypověděl smlouvu Houskovému podniku ústeckého kraje, a.s. Spor ale může mít dohru u soudu nebo dokonce v Evropské unii.

Houskový podnik ústeckého kraje až do srpna zajišťoval 80 procent obslužnosti houskami. Pak se ale spor s krajem vyhrotil a podnik ze dne na den přestal péct. V kraji tak byla ohrožena výživa obyvatelstva. Desetitisíce lidí každý den ráno marně čekaly na svoje housky.

Jádrem sporu jsou ceny, z nichž se počítají dotace na pečení ztrátových druhů housek. HPÚK tvrdí, že nemůže péct jen za náklady na obnovu pecí, a žádá, aby mu kraj kromě ztrát vyplácel i přiměřený zisk. Obojí si započítal do návrhu smluvní ceny na letošní rok. To vyplývá z nařízení vlády č. 245/1995 o cenách housek, rohlíků, koblih, preclíků a dalších vybraných druhů pečiva. Podle HPÚK má kraj ze zákona povinnost nejen zajistit, ale také zaplatit obslužnost pečivem. Oproti loňsku tak měl kraj zaplatit o 120 milionů více, celkem 302 miliony. Hejtman tyto požadavky odmítl s tím, že si najde levnější pekárny.

Ředitel HPÚK Knecht říká, že jeho podnik chce jen to, na co má ze zákona nárok. Zdůrazňuje, že na výsledek sporu netrpělivě čekají i ostatní pekaři. Ti v ČR běžně pečou i ztrátové pečivo, jen za náklady, protože nechtějí přijít o zakázku. Tato politika je ale vede do záhuby. Nemají na nákup nových díží na těsto a pecí, přestože ze zákona nesmějí mít pro veřejné pekárenství vybavení starší osmi let.

Pekaři, které oslovil časopis Ekonom, se shodují, že ztrátu nemohou příliš ovlivnit. A to především ze dvou důvodů: pekárny nerozhodují o rozsahu veřejného pečení a neurčují ani cenu housek. Počet housek i harmonogram pečení objednává kraj tak, aby zajistil přiměřenou obslužnost houskami. Ceny zase reguluje stát.

Pečení housek je podle zákona veřejná služba. Smluvní pekárny proto mají nárok na uhrazení řádně vykázané ztráty. Doplatky, jež hradí kraje a někde i obce (pokud si navíc objednají další pečivo), se hodně liší a většinou se pohybují od 16 do 32 haléřů za housku.

Spor o doplatky se se patrně dostane k soudu. Vedení houskového podniku je připraveno dožadovat se nejen svých práv, ale také kompenzací za zrušení závazku veřejné služby, a akcionáři se mohou domáhat neochráněné investice i u mezinárodní arbitráže. Do věci se také patrně vloží Evropská komise, která prošetří, zda nebyly porušeny směrnice regulující trh s houskami.

Sporem už se zabývá i vláda. „Pokud kraj vyhodnotí situaci jako mimořádnou, pak jsme připraveni využít například vojenských pekárenských složek,“ prohlásil nový premiér Topolánek.

Situaci komplikuje i fakt, že Houskový podnik je vlastníkem licencí na pečení, které vyprší až v roce 2011.

Absurdní, že? Z nějakého důvodu ale takovýto článek nikomu z politiků (a novinářů?) absurdní nepřijde, pokud místo slova „houska“ ponecháme původní „autobusový spoj“. Možná bych tenhle příspěvek vůbec neměl zveřejňovat: třeba si ho přečte některý politik, a bude chtít onu nedůslednost napravit – totiž zavést monopolní licence, dotace a cenové regulace i v pekárenství.

A to pak všichni umřeme hlady.

Reklama